6. Mše svatá pro děti – 9. 2.

Marek Husák/ 9 února, 2020/ Dětské mše

Visits: 170

svatá Anežka Česká

Příběh:

Anežka viděla mnohou bídu i spoustu strádání lidí. Měla touhu postavit nemocnici. Lékařů tehdy v naší zemi bylo málo, nemocnic ještě méně. Sice už existovaly i nějaké lékárny, ale určitě si nemohl léky koupit každý, kdo potřeboval. A protože měla velmi mocného spojence – byla sestrou krále – všechno šlo docela rychle.

Anežce bylo sotva jednadvacet let a už měla vlastní nemocnici. Říkalo se jí špitál. Byla kousek od kostela svatého Haštala v Praze na Starém Městě. A protože Anežku inspiroval život svatého Františka a svaté Kláry, dala mu jméno Špitál Na Františku.

Špitálu se ujalo špitální bratrstvo. Byli to muži – zdravotníci a pečovatelé o nemocné, chudé a potřebné. Protože pracovali v nemocnici, dali si do svého znaku červený kříž s červenou hvězdou. Začali si říkat Křižovníci s červenou hvězdou. Anežka prosila papeže, aby je uznal jako rytířský řád – a on to udělal.

Křížovníci potom založili mnoho dalších špitálů a spoustu malých útulků. Byla to první síť sociální péče, tak husté a po celých Čechách rozložené, že v té době byla snad nejlepší v celé Evropě.

Úkol:

Lidé nemocní kolem nás:

– každý z nás byl někdy nemocný. Vzpomeneš si, kdy to bylo naposled?

– poslouchal jsi rady svého doktora a rodičů, aby ses uzdravil?

– žiješ zdravě, jíš pestrou stravu a příliš si nevybíráš jen to, co máš rád?

– chodíš na vzduch, na procházky a výlety?

– vyrob něco pro nemocného z tvého okolí a navštiv ho.

Symbol:  Červený kříž s červenou hvězdou

Nástěnka v kostele:

– po splnění úkolu namaluj na kousek papíru symbol červeného kříže s červenou hvězdou, přines jej při nejbližší příležitosti do kostela a nalep na nástěnku do příslušného pole. Bude se nám tak plnit nástěnka symboly připomínajícími svatou Anežku.

Příští dětská mše bude 8. března.

Share this Post