Instrukce o. biskupa k nařízení vlády z 18. 9.

Marek Husák/ 18 září, 2020/ Aktuality z farnosti Dalečín, Aktuality z farnosti Jimramov, Aktuality z farnosti Sulkovec

Visits: 165

Ministerstvo zdravotnictví  České republiky nařizuje s účinností od 18. září 2020 od 18.00 hodin mimořádné opatření, které zakazuje konání divadelních, hudebních, filmových a dalších uměleckých  představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce, oslavy, a to jak veřejné, tak soukromé, s účastí přesahující ve stejný čas tisíc osob, koná-li se akce převážně ve venkovních prostorech, nebo 500 osob, koná-li se akce převážně ve vnitřních prostorech staveb. (Odkaz na celý text:  https://www.vlada.cz/cz/epidemie-koronaviru/dulezite-informace/mimoradna-opatreni-_-co-aktualne-plati-180234/#omezeni_hromadnych_akci_od_18_zari)

Z toho  vyplývá, že:

  1. se mohou konat shromáždění, včetně náboženských do 1000 osob venku,  do 500 osob  uvnitř (s určitými výjimkami) – Bod I/1
  2. uvnitř je akce limitována  počtem míst k sezení,  může být přítomno max. 10 osob,  které místo  k sezení nemají. – Bod I/2

Za dodržení nařízení zodpovídá organizátor, což je v našem případě místní duchovní správce,  resp. hlavní celebrant.

S ohledem na tato nařízení  uděluji pro věřící brněnské diecéze,  kteří patří do rizikových skupin, dispenz od fyzické účasti na nedělní bohoslužbě. Také doporučuji všem, kteří mají jakékoliv příznaky respiračního onemocnění, příp. zvýšenou teplotu, aby se chovali zodpovědně vůči druhým a zvážili svou osobní účast na bohoslužbě.

Dále žádám všechny o dodržování hygienických předpisů, které se dají zjednodušeně označit jako „3R“ : používání roušek, dezinfekce rukou a bezpečné rozestupy.

V kostelích a kaplích odstraňte z kropenek vodu (o nedělích je možné místo úkonu kajícnosti použít  obřad svěcení vody a pokropení lidu – Český misál str. 997), při bohoslužbách vynechte výzvu k pozdravení pokoje a zajistěte pravidelné větrání kostela či kaple.

Vyzvěte věřící k přijímání na ruku. Před podáváním sv. přijímání si dezinfikujte ruce. (Pokud  někdo  bude přijímat do úst, je potřeba si je před dalším podáváním opět dezinfikovat.)

Při účasti více osob, než je míst k sezení, zajistěte venkovní ozvučení.

Tam, kde je to možné, doporučuji také obnovit on-line přenosy bohoslužeb pro ty, kteří se z výše uvedených důvodů nemohou bohoslužby účastnit.

Prosím, abyste všechna nařízení přijímali jako  výraz ohleduplnosti a zodpovědnosti vůči druhým. (…)

Prosím o vzájemnou modlitbu.

Ze srdce žehná

                                           + Vojtěch

Share this Post